Monday, 4 April 2011

IKAN SINGGANG KEPALA IKAN AYE/TONGKOL

Slm.jom pekene singgang ikan,sambal belacan dan ulam petai dengan nasi bak kate org-org tue tok tue lalu pun x seddor.acutry test.


          BAHAN-BAHANNYE ;
         
               1 kilo ikan aye/tongkol [ ambil bahagian kepala dan ekor saje ]
               2 ulas bawang merah [ dimayang ]
               1 ulas bawang putih   [ diketuk]
               1/2 inci halia [dimayang nipis]
               1/2 inci lengkuas [dimayang nipis]
               1/2 inci kunyit hidup [dimayang nipis]
               5 keping asam gelugur
               5 biji cili padi
               beberape biji lada hitam dan ketumbar
               1 biji buah tomato [belah 4]
               4 biji kacang bendi
               garam dan ajino sesedap rasa
               air anggaran tenggelam ikan
         

        CARE ;
          
              Potong ikan aye/tongkol ambil kepala dan ekor sje.Basuh ikan dengan air garam,lepas tu bilas dengan air bersih.Masukkan ikan tadi ke dalam periuk bersame bahan-bahan di atas lalu direbus hingge ikan masak.


    
           

No comments:

Post a Comment