Slm.jom pekene singgang ikan,sambal belacan dan ulam petai dengan nasi bak kate org-org tue tok tue lalu pun x seddor.acutry test.
BAHAN-BAHANNYE ;
1 kilo ikan aye/tongkol [ ambil bahagian kepala dan ekor saje ]
2 ulas bawang merah [ dimayang ]
1 ulas bawang putih [ diketuk]
1/2 inci halia [dimayang nipis]
1/2 inci lengkuas [dimayang nipis]
1/2 inci kunyit hidup [dimayang nipis]
5 keping asam gelugur
5 biji cili padi
beberape biji lada hitam dan ketumbar
1 biji buah tomato [belah 4]
4 biji kacang bendi
garam dan ajino sesedap rasa
air anggaran tenggelam ikan
CARE ;
Potong ikan aye/tongkol ambil kepala dan ekor sje.Basuh ikan dengan air garam,lepas tu bilas dengan air bersih.Masukkan ikan tadi ke dalam periuk bersame bahan-bahan di atas lalu direbus hingge ikan masak.
No comments:
Post a Comment