BAHAN-BAHANNYA
250 g ikan bilis halus {GORENG GARING}
5 keping petai{BUANG KULIT}
6 ulas bawang merah{DITUMBUK}
3 ulas bawang putih{DITUMBUK}
3 sudu kecil cili serbuk
1 keping asam gelugur
1 labu bawang besar{DIHIRIS BULAT}
2 biji cili merah{DIHIRIS MEMANJANG}
gula,garam dan perasa adabi secukupnya
CARA-CARANYA
Ikan bilis yang telah digoreng tadi ditoskan.Ambil minyak lebihan menggoreng bilis anggaran secukupnya.Tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing kemudian masukkan cili serbuk dan gula tumis biar garing.Masukkan bilis goreng,asam gelugur,bawang besar,cili merah,garam dan perasa sesedap rasa.Masukkan petai jangan sampai layu petai tu tak sedap.Kacau angkat hidangkan.
Sedap dimakan dengan nasi putih walaupun tiada lauk-pauk yang lain.
No comments:
Post a Comment