Mudah tp sedap...
BAHAN-BAHAN
10 ekor sotong (anggaran 6 inci panjang )
2 kotak santan ayam brand kecil @ 1 kotak besar santan ayam brand
1 1/2 cawan beras pulut ( sukat dengan cawan dadih dibersihkan dan toskan )
3 gelas air
1 cubit halba
1/2 inci halia ( hiris dan mayang memanjang )
3 ulas bawang merah ( dihiris )
garam & perasa sesedap rasa
2 batang serai (diketuk ) jika suka tapi saya tak suka letak serai
beberapa batang lidi ( potong 2 inci panjang dan ditajamkan )
CARA-CARA
Cabutkan kepala sotong buangkan hempedunya jangan sampai pecah.Bersihkan sotong dan toskan.Ketepikan. Beras pulut tadi digaul bersama sedikit santan, halia,halba,bawang merah dan secubit garam. Sumbatkan isi beras pulut tadi kedalam perut sotong anggaran separuh dari saiz sotong dan sumbatkan kembali kepala sotong (utk lekatkan kepala sotong cucuk dengan lidi yang telah ditajamkan tadi secara melintang ).Habiskan proses ni hingga kesemua sotong disumbat.
Letakkan kesemua sotong sumbat tadi ke dalam periuk. Masukkan lebihan santan, lebihan pulut,garam dan perasa sesedap rasa. Masukkan serai jika suka.Masak di atas api yang sederhana. Sesekali kacau supaya santan tidak berketul. Masaklah hingga pulut tadi benar-benar masak.
SEDAP DIJADIKAN JUADAH BERBUKA PUASA...
* pastikan beras pulut tidak disumbat penuh ke dalam sotong untuk mengelakkan pulut menjadi mentah *
No comments:
Post a Comment