Wednesday, 16 November 2011

IKAN KERISI GARAMAN GORENG

Musim-musim hujan sedap juga kalau kita ubah selera menggoreng ikan ni dah rase cemuh dah asyik-asyik duk makan ikan goreng berempah je try ikan kerisi garaman goreng plk...

CARANYA ;-

2 ekor ikan kerisi sederhana besar dibelah belakang dan di buang perut lalu dibersihkan.Ambik 2 sudu besar garam larutkan dalam bekas yg berisi air.Letakkan ikan tadi dalam air garam tu lepas tu perapkan satu malam.simpan dalam petisejuk dibahagian bawah bukan bahagian sejukbeku.Esok bolehlah digoreng ikan tu makan bersama nasi putih kalau ada sambal belacan lagi sedap...
* garam ikut citarasa bagi yg suka masin lebihkan garam  dan sebaliknya.Kalau boleh semasa menggoreng jgnlah sampai garing,agak2 nampak lembap dalam isi ikan tu dipanggil mambal ( bahasa terengganu )*
* ikan tu tidak perlu dibasuh lagi kalau hendak digoreng*

No comments:

Post a Comment