Kat luar hujan mencurah-curah duk fikir nak masak apa hari ini??....Dalam peti ade sotong dgn petai...jom masak..
BAHAN-BAHAN
1/2 kilo sotong sederhana besar ( kalau sotong jarum rasenya kurang sedap )
5 keping petai ( buang kulit ambil mata petai saje basuh{kalau petai banyak lagi sedap )
3 sudu kecil cili serbuk
10 ulas bawang merah ( tumbuk halus )
3 ulas bawang putih (tumbuk halus )
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 keping asam keping yang bersaiz kecil
1 labu bawang besar ( potong bulat )
1 biji cili merah ( dimayang serong )
CARA BUAT
Sotong dibuang tulang,hempedu,kepala dicabut dan badannya dihiris bulat-bulat lalu dibersihkan dan disejat.Tumis bawang merah dan bawang putih hingga masak.Masukkan cili serbuk dan kunyit serbuk kacau hingga pecah minyak.masukkan gula kacau lagi lepas tu masukkan sedikit air agar tidak terlalu kering.Masukkan sotong dan asam keping,gula,garam dan serbuk perasa.Masak hingga anggaran air sederhana kering,masukkan petai,bawang besar dan cili merah biarkan seketika anggaran 1 minit tutup api dan cedukkan sotong tadi ke dalam bekas .Hidangkan.
SELAMAT MENCUBA...
No comments:
Post a Comment