BAHAN-BAHAN
1 kilo ikan kembong
1/2 inci halia
sedikit garam
BAHAN TUMIS
6 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
2 biji cili merah
4 sudu besar cili serbuk
semua bahan tumis diblend
1\2 biji kelapa (ambil santan)
1 keping asam gelugur
secubit belacan {dihancurkan dlm sedikit}
4 batang serai {diketuk}
garam,gula & serbuk perasa secukup rasa
CARA-CARA
Ikan dibersihkan & ditoskan.Tumbuk halia dgn sedikit garam lumurkn pd ikan dan dipanggang.Ketepikan.Bawang besar,bawang putih,kunyit hidup,cili merah yg diblender ditumis hingga naik bau.Masukkan cili serbuk,gula,air belacan dan asam gelugur tumis hingga naik minyak.Tambahkan santan,garam & perasa masak hingga kuah menjadi pekat.Masukkan cili merah yang dibelah 2.
Letakkan ikan yang dipanggang tadi ke dalam pinggan,tuangkan kuah di atas ikan yang dipanggang.
No comments:
Post a Comment