Sunday, 29 May 2011

DAGING MASAK MERAH BERKICAP LADA HITAM

BAHAN-BAHAN                                                                                                                                                             

1 kilo daging [basuh dan toskan]

Air anggaran tenggelam daging

BAHAN TUMIS

6 ulas bawang merah [ditumbuk]
3 ulas bawang putih [ditumbuk]
1/4 inci halia [ditumbuk]
1/4 inci kunyit hidup [ditumbuk]
2 sudu besar cili serbuk

BAHAN LAIN
 
3 sudu sos tomato
4 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar lada hitam [ditumbuk sederhana halus]
2 keping asam gelugur
garam,gula,& serbuk perasa sesedap rasa

HIASAN

1 labu bawang besar[mayang bulat]
2 biji cili merah[belah 2]

CARA2NYA
 
Panaskan minyak tumiskan bahan tumis hingga masak dan naik bau.Masukkan cili serbuk tumis lagi masukkan gula kacau.Masukkan air,asam gelugur dan daging.Bila daging hampir masak masukkan sos tomato dan kicap pekat.Tambahkan garam,perasa dan lada hitam.Masukkan bawang besar yang dimayang bersama cili merah dibelah 2.Masak hingga  kadar lembap air dan naik minyak.Hidangkan,sedap dimakan dengan nasi tomato @ nasi putih.

No comments:

Post a Comment