BAHAN ;
1 ekor ikan kakap ( sederhana besar )
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji capsicum merah & hijau
2 biji tomato ( potong kiub )
2 biji lada hidup (potong serong )
1 potong nenas ( potong dadu )
2 sudu tepung jagung ( dilumur pada ikan )
BAHAN UTK SOS ;
5 sudu maggi tomato ketchup
3 sudu sos cili
2 sudu sos plum
1 sudu cuka
1 sudu gula
300 ml air
sedikit lada sulah
sedikit tepung jagung utk memekatkn kuah
CARA-CARA ;
1. Basuh ikan dengan air garam ( bilas & sejat ).Lepas tu lumur ikan dgn sedikit garam & tepung jagung
2. Panaskan minyak hingga betul2 panas.Masukkan ikan goreng hingga garing.Angkat ketepikan
3. Panaskan minyak & tumiskan bawang putih hingga naik bau kemudian masukkan bawang besar sampai garing.Masukkan bahan-bahan sos hingga didih & masukkan capsicum,tomato,lada hidup dan nenas
4.Letakkan ikan yang digoreng atas pinggan,curahkan sos di atas ikan.Siap utk dihidang.
No comments:
Post a Comment