Tuesday, 3 May 2011

SWEET AND SOUR IKAN KAKAP

                    BAHAN ;  

                    1 ekor ikan kakap ( sederhana besar )
                    2 ulas bawang besar
                    3 ulas bawang putih
                    2 biji capsicum merah & hijau
                    2 biji tomato ( potong kiub )
                    2 biji lada hidup (potong serong )
                    1 potong nenas ( potong dadu )
                    2 sudu tepung jagung ( dilumur pada ikan )

                   BAHAN UTK SOS ;

                    5 sudu maggi tomato ketchup
                    3 sudu sos cili
                    2 sudu sos plum
                    1 sudu cuka
                    1 sudu gula
                    300 ml air
                    sedikit lada sulah
                    sedikit tepung jagung utk memekatkn kuah

                  CARA-CARA ;

                   1. Basuh ikan dengan air garam ( bilas & sejat ).Lepas tu lumur ikan dgn sedikit garam & tepung jagung
                   2. Panaskan minyak hingga betul2 panas.Masukkan ikan goreng hingga garing.Angkat ketepikan
   
                   3. Panaskan minyak & tumiskan bawang putih hingga naik bau kemudian masukkan bawang besar sampai garing.Masukkan bahan-bahan sos hingga didih & masukkan capsicum,tomato,lada hidup dan nenas
                  4.Letakkan ikan yang digoreng atas pinggan,curahkan sos di atas ikan.Siap utk dihidang.                                                                                                        
                    

No comments:

Post a Comment